Geschiedenis van het merk Converse

Maak van je All Stars een Armband!
May 26, 2009

1908. Het geboortejaar van het merk Converse. Opgericht door Marquis Mills Converse die het geweldige idee had om een schoenenfabriek te openen die direct leverde aan de winkel, zonder tussenhandel. De eerste fabriek werd gebouwd in het kleine stadje Maiden, Massachusetts in Amerika. Marquis Mills Converse kwam uit de rubberhandel vandaar dat de eerste schoenen van rubber werden gemaakt. Deze waren meteen een groot succes.

In 1917 werd de eerste schoen ontwikkeld die van linnen was en een rubberen zool had;

de All Star.

In eerste instantie was de schoen er alleen in het zwart. In 1921 klopte Chuck Taylor, een beroemde basketbalspeler, bij Converse aan met de vraag of hij in dienst van Converse kon komen. Nadat hij was aangenomen als vertegenwoordiger verbeterde Chuck Taylor de All Star. Converse was daar zo tevreden over dat de schoen naar hem werd genoemd en hiermee was de All Star de eerste gesigneerde basketbalschoen! Daarnaast werd er een speciale patch op de schoen genaaid voor extra bescherming van de enkel. Deze patch werd later overgenomen als het officiële Converse logo. Chuck Taylor was zo tevreden over de schoen dat hij deze overal in Amerika promootte. Door het hele land gaf hij basketbalclinics en maakte de Amerikanen zo enthousiast dat Converse in no time het grootste sportmerk van Amerika werd en daarmee basketbal de populairste sport.

In de Tweede Wereldoorlog leverde Converse diverse producten aan het Amerikaanse leger waaronder schoenen, poncho’s, parka’s, jassen en diverse andere rubberen producten. De vraag was zo groot dat de fabrieken op volle toeren draaiden en Converse een grote leverancier van het leger werd.

Begin jaren zestig kwam er een lage uitvoering van de All Star, genaamd All Star Oxford (die we nu All Star Ox noemen). In eerste instantie werd dit model alleen gedragen door top basketballers (de Harlem Globetrotters testten de Ox) maar werd daarna heel snel opgepikt door de ‘beach boys’ aan de westkant van Amerika. Voor surfers en andere strandaanhangers was dit dé schoen. In 1966 werden er 6 kleuren toegevoegd aan de zwart en wit uitvoeringen van de All Star en All Star Ox. De kleuren waren een grote hit en Converse had 90% van de basketbalschoenenmarkt in handen. ‘Everybody wears Converse’.

Op de Olympische Spelen in 1968 verscheen de eerste leren basketbalschoen gemaakt door het Duitse bedrijf Adidas. Dit was een keerpunt voor de linnen All Star. Converse had moeite om op tijd een leren schoen op de markt te krijgen en verloor snel terrein aan haar concurrenten.

Begin jaren zeventig kwam Converse met een leren basketbalschoen die wel kon concurreren met haar soortgenoten; de Pro Leather. De beste basketballer van de jaren zeventig, Julius Erving, alias Dr. J (spreek uit als doctor Jay), was helemaal weg van deze schoen en al snel besloot Converse de schoen naar hem te noemen. In advertenties van Converse beschrijft Dr. J de All Stars als ‘Limousines for the feet’! Dr. J speelde voornamelijk voor de Philadelphia 76ers en behaalde daarmee in 1983 de NBA titel. Dr. J is één van de zes spelers ooit die gemiddeld meer dan 20 punten per wedstrijd heeft gescoord. De Dr. J is momenteel weer op de markt en is een grote hit onder de retro gympendragers.

Halverwege jaren zeventig daalde de verkoop van de All Star. De schoen werd ingehaald door andere basketbalschoenen. Dit wetende richtte het merk Converse zich meer en meer op het uitgaans- en trendpubliek. Dit bleek een goede keuze te zijn en de All Star herleefde. Vooral in de muziekwereld werd de All Star opgepikt als dé Rock and Roll schoen. Bands als The Ramones, Blondie, Bruce Springsteen etc. droegen veelvuldig All Stars op het podium. Daarnaast omarmde de opkomende punkscene de All Star als de hare. Een voorbeeld daarvan zijn The Ramones; spijkerbroek, leren jack en All Stars. Tot op de dag van vandaag wordt deze stijl gekopieerd en is de All Star de Rock and Roll schoen bij uitstek. Converse sponsort dan ook diverse Benelux bands.

In de jaren zeventig en tachtig concentreerde Converse zich niet alleen op Basketbal maar ook op Tennis en Running. Converse sponsorde beroemde tennissers als Chris Evert en Jimmy Connors. Running was begin jaren tachtig een enorme hype en Converse speelde daar op in door schoenen te ontwikkelen zoals de Roadstar en Coach. In 1984 werd Converse het officiële schoenenmerk van de Olympische Spelen.

Onder invloed van het merk Nike ging ook Converse mee in de media oorlog in de jaren tachtig. Michael Jordan was de basketbalicoon van die tijd. Converse bedacht een originele campagne; de sportrivaliteit tussen Larry Bird (Boston Celtics) en ‘Magic’ Johnson (L.A. Lakers). De campagne met de naam ‘Choose Your Weapon’ was gebaseerd op de schoen met de naam Weapon. Beide spelers kregen een Weapon in de kleuren van hun club, die van Larry Bird was zwart/wit en die van ‘Magic’ Johnson geel/paars. De campagne sloeg enorm aan en de Weapon was een grote hit in de jaren tachtig. Beide schoenen zijn dit jaar weer verschenen als onderdeel van de retro opleving.

In 1996 werd een nieuwe All Star op de markt gebracht; de All Star 2000 Superchuck. Een geheel andere schoen maar wel met de ziel van de All Star en gericht op het basketbal. Deze schoen wordt gezien als de echte leren All Star basketbalschoen. Ook deze schoen was een enorm succes. In de eerste twee jaren was de vraag zo groot dat Converse de productie niet kon bijbenen.

De laatste jaren staan duidelijk in het teken van een verlangen naar het verleden. Daardoor zijn oude modellen weer enorm populair met als koploper de All Star. Was er acht jaar geleden nog weinig vraag naar, nu zijn de All Stars niet aan te slepen. Iedereen wil weer All Stars. Converse speelt daar op in door een groot aanbod aan verschillende All Stars zoals leren All Stars, camouflage All Stars, All Stars met vlammen, All Stars met Hawaï print, denim All Stars etc. Voor elk wat wils.

2008 bestaat het merk Converse 100 jaar! In het kader daarvan zijn diverse activiteiten geplaned waaronder de Converse ‘Connectivity’ campagne met diverse bekende icons. De Benelux icons zijn Anouk, Herman Brood, Viva La Fête en Jacqueline Govaerts (Krezip).

Bron: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *